Térkihasználtság mérés

Változó világunkban az irodatér elveszíti klasszikus szerepét mint a munka végzésére szolgáló tér, egyre inkább az új munkamódok – kollaboráció és csapatmunka – kiszolgálására alkalmas funkciókat kell ellátnia. Az üzleti és technológiai változások nyomán a közös terek szerepe felértékelődik, melynek eredményeként átalakul az irodatér és annak elrendezése is. De hogyan alakíthatók ki optimálisan ezek az új funkciók? Egyáltalán mi az optimális elosztlás a közös és az egyéni terek vonatkozásában?

Hogyan állapítható meg, hogy mi a megfelelő arány? Egy létesítményt pontos információk hiányában üzemeltetni olyan, mint egy vállalatot mérleg nélkül vezetni. A jó megoldást csak feltételezni nagyon felelőtlen hozzáállás: a vállalatok többsége azt feltételezi, hogy az irodaterük kihasználtsága 60-70% között van. A szenzoros mérés mást mutat. Mi tervezhetővé tesszük a jövőt a létesítményt üzemeltető szakemberek számára.

szenzor_hu
Sending

Szenzoros mérés szolgáltatásunk pontos adatokkal látja el ügyfeleinket a közös használatú terek, mint tárgyalók, shared deskek/hot deskek és pihenő terek kihasználtságával kapcsolatban. A cél, hogy az irodatér tervezés fázisban a döntéshozatalt a tér használatra vonatkozó pontos, pragmatikus adattal támogassuk, így a projekt költséghatékonyabb és a terek pontosabban tervezhetőek lesznek.

Az érzékelők napi 1400 mérést végeznek mozgásérzékelőikkel és vezeték nélkül (ZigBee) és biztonságosan (128 bites titkosítás) továbbítják az adatokat a felhő alapú szerverre, amely így az ügyfél IT hálózatától teljesen független, könnyű és biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

A hálózat átjárókból és érzékelőkből áll, robosztus és rugalmasan bővíthető, így egyetlen szobától akár több épületig terjedő terület válik mérhetővé. Az öngyógyító hálózat az állapotáról is közvetít adatokat és értesíti a renszergazdát egy esetleges hiba esetén.

A szenzorok mérete kompakt (kb. H 120 x SZ 80mm, és csupán 20mm vastag) és azok öntapadós házuk segítségével bármilyen felületre rögzíthetők, ami diszkrét mérést tesz lehetővé a munkahelyen többféle térben.

A felhő alapú felületen elérhető jelentések adatai egyebek mellett tartalmazzák a foglaltsági statisztikákat és időket, munka és megbeszélési szokásokat, a meetingek és azok résztvevőinek számát. Ezeket a jelentéseke az arra jogosult adminisztrátorok bárhonnan elérik, ugyanakkor alapvető fontosságú adatokkal szolgálnak a tér tervezéshez és belsőépítészeti kialakításhoz az irodatér vagy más munkahelyek vonatkozásában.

A megbízható méréseknek köszönhetően pragmatikus döntések hozhatók a megváltozott munkamódoknak („agile working”) legmegfelelőbb térkialakítás vonatkozásában. Meghatározhatóvá válik a fix, flexibilis és mobilis kollégáknak ténylegesen szükséges munkahelyek száma (“hot desking”, “shared desking”). Továbbá a tárgyalók valakmint a kollaboratív helyek hatékony darabszáma és mérete, akár szezonalitást is figyelembe véve.

Mindez növeli a “Munkahelyi Üzleti Inteligenciát” aminek köszönhetően nagyságrendi megtakarítások érhetőek el a real estate költségekben.