New In Store

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip is cing elit, sed do eiusmod tempor

Categories :

Let’s connect

Keresés

Blue.hu

  /  Blog   /  Blog 8.: Az adat hatalma

Blog 8.: Az adat hatalma

 

„Rettegj a hamis tudástól; veszélyesebb, mint a tudatlanság.”
/George Bernard Shaw/

A világgazdaság egyensúlya napjainkban törékenyebb, mint valaha. Évszázados vállalatok tűnnek el és a romokon innovatív start-up vállalkozások fejlődnek ki. Az új technológiák hihetetlen sebességgel érkeznek és tűnnek a múlt homályába. Ilyen környezetben csak az boldogul aki kellően rugalmas.
Korábbi blogunkban említettük, hogy a rugalmas üzemelés egyik alapfeltétele a megfelelő visszacsatolási hurok. Gondoljunk csak az autóvezetésre: a balesetmentes közlekedéshez folyamatosan az úton kell tartanunk a szemünket, nem elég emlékezetből irányítani a kezelőszerveket. Mégis sok cégvezetővel találkozunk aki pusztán tapasztalatára és saját ismereteire alapozva próbál navigálni ebben a gyorsan változó, veszélyes környezetben.
blindfolded
Az egyik ismert nemzetközi kommunikációs ügynökség hálózat vezetősége is így tett amikor a növekvő piaci kereslet hatására 400 fővel bővíteni szándékoztak a létszámot és ehhez megfelelő épületet kezdtek keresni megvásárlásra Londonban, ahol ez a 400 munkahely elfér. A helyigény különösen nagy volt, mivel egyre inkább az agilis munkavégzés a jellemző, azaz egyre több a mobil munkaerő és a megváltozott munkamódok miatt több kollaboratív és pihenő területre van igény.
A vezetők a kereséssel párhuzamosan szenzoros foglaltság mérés segítségével kívánták felmérni, hogy az új létesítményben milyen jellegű terek kerüljenek kialakításra. A szenzorokat 7 épületben, összesen 5400 helyre szerelték fel, melyek diszkréten, az IT hálózattól teljesen függetlenül mérték a kihasználtságot. A felhő alapú jelentések könnyen értelmezhető grafikonjai alapján a vezetőség 100%-ban pontos mérésre támaszkodva alakíthatta ki a munkahely stratégiát.
A mérés azonban sok más, nem várt információval is szolgált: világossá vált, hogy egyáltalán nincs szükség további épületre, a 400 munkahelyet meglévő létesítményeikben is el tudják helyezni a terek hatékonyabbá szervezésével. Kiderült, hogy a ténylegesen az épületben dolgozók száma jelentősen kevesebb, mint ahogy feltételezték, ami egyben azt is jelentette, hogy a fix munkahelyek helyett más jellegű tér funkciókkal segíthetik a munkavégzést. Ennek eredményeként kollégáik produktívabbak, a tér élhetőbb és jobban kihasznált.
Az adatok mélyebb elemzése kimutatta, hogy a 6 londoni lokáción összesen 1200 munkahely (14.000 m2) szabadítható fel, így a vezetők a projekt számára teljesen új irányt szabtak. A mérés adataira alapozva jelenleg is zajlik a folyamat, melynek során a 6 különálló helyszínről egy központi épületbe költözik a vállalat, aminek eredményeként az ingatlan költségeken 8 millió font sterling megtakarítás keletkezik éves szinten.
condeco_report
Ebben az esetben is láthatjuk tehát, hogy bár a projekt hibás feltételezésekre alapozva indult, a vezetőknek szerencséjük volt, hogy a tervezők munkáját pontos mérésekkel kívánták segíteni. Így a kapott adatok olyan összefüggésekre mutattak rá, melyek a teljes munkatér stratégiát alapjaiban változtatták meg, jelentős hatékonyság növekedést és költség csökkentést eredményezve. Kijelenthetjük tehát, hogy a big data korában a pontos és folyamatos mérésen alapuló visszacsatolás a hosszú távú versenyképesség alapköve. A megfelelő megoldások segítségével a munkatér pontosabban tervezhető és az eredmény egy hatékony és rugalmas eszközzé teszi a rendelkezésre álló ingatlant.

Racskó Balázs  I  Balazs Racsko
marketing and sales support
BLUE Business Interior Kft.