New In Store

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip is cing elit, sed do eiusmod tempor

Categories :

Let’s connect

Keresés

Blue.hu

  /  Hírek   /  A Steelcase SILQ székét nemzetközi tervezői versenyen díjazták

A Steelcase SILQ székét nemzetközi tervezői versenyen díjazták

A széktervezésben áttörést jelentő SILQ szék megnyerte a Red Dot-díjat terméktervezés kategóriában 2019-ben. A zsűri csak a kiemelkedő dizájnnal rendelkező termékeket díjazza.  

A Tesla megváltoztatta a vezetést. Az Apple megváltoztatta a zenehallgatást. Most az anyagtudomány innovációja megváltoztatja, hogyan ülünk. A Steelcase bemutatatta a SILQ ™ -et– az áttörést a székek kialakításában, amely az irodai székeken általában megtalálható szerkezeteket egyszerű rendszerrel helyettesíti. Amikor James Ludwig, a Steelcase globélis design & mérnök alelnöke először felvázolta a későbbi SILQ-re vonatkozó koncepciót, olyan dolgot keresett, amely jobban hasonlított egy organizmushoz, mint egy gép. Elképzelt egy széket, amely egybeforrasztja a vizuális művészetet, a reagáló anyaggal és az intuitív teljesítménnyel.

A kezdeti vázlati tervekben a technológia és az anyagtudomány nem haladt eléggé ahhoz, hogy elképzelései meg tudjanak valósulni, de aztán Ludwig tervező- és mérnök csapata létrehozott egy új anyagot és folyamatot, amely lehetővé tette számukra, hogy megosszák ezt a törekvést a világgal. Ludwig egy interjúban mesélt a 360 Magazinnak, hogy mi vezetett a SILQ mögötti újításokhoz.

360: Mi teszi a Silq-et, olyan egyedivé?

JL: Az alakja, a teljesítménye és a megjelenése együttesen. Számomra egy varázslat. Úgy vélem, hogy ez a csúcsa annak, amit a tervezés és a mérnöki munka együtt képes csinálni.A napi több órás asztalnál történő munkavégzést támogató munkaszékek több száz részből állnak. A SILQ-nél ez 30. Az a gondolat vezetett minket, hogy az összes összetett mozgásunkat egy egyszerű kialakításba vezessük át, amely organikusan képes mozogni. A biológiából indultunk ki, amely elég intuitív. Tehát, ha leülsz, akkor igazodik hozzád. Úgy mozog, ahogy Te. Úgy alakítottuk ki, hogy minden testmozgásra reagáljon. Olyan, mintha ismerne. Létre akartunk hozni egy olyan mozdulatot és ülést, ami nem csak egyszerű, hanem maximálisan kiszolgálja az embereket, anélkül, hogy gondolkodniuk vagy tenniük kellene érte. A SILQ-nél a magasság kivitelével semmit nem kell beállítani.

360: Mi inspirálta az első SILQ vázlatot?

JL: Az eredeti vázlathoz vezető intuíció valóban tervezési és mérnöki kihívás volt. Egyszerűségre törekedtünk – a gépet több organizmusra cseréltük, de nem akartuk elrejteni a mechanizmust vagy elrejteni azt, hanem meg akartuk szüntetni teljesen. Azt akartuk, hogy az anyag legyen a mechanizmus. Az ötlet megszületésekor a technológia és az anyagtudomány még nem volt ott. Nem volt megvalósítható, így a projekt a polcon ült. Ezután elkezdtük a szénszálak megértését, vizsgálatát és el tudtuk indítani a LessThanFive széket, amely az anyagtulajdonságok határait könnyedség és merevség köré tolja.Elgondolkodtam a szénszálak egyéb tulajdonságain, nevezetesen azon, amit a paralimpiai sprintek lábánál használnak, aminek legfőbb célja a tartósság, a rugalmasság és az érzékenység. Beszéltem a főmérnökömmel – aki egy ragyogó elme – és megegyeztünk, hogy kiválogatjuk az ötleteket és így került a SILQ újra napirendre.