Node

A Steelcase-nek ez az első olyan terméke, amelyet oktatási intézményekkel karöltve tervezett, és az eredmény egy olyan termék lett, amely megfelel a diákok és tanárok igényeinek egyaránt.

A kutatás a mai gyakorlatban alkalmazott számos oktatási módszert vett figyelembe, így a csoportbeszélgetéseket, a csapatmunkát és az előadásokat is. Ezek a módszerek mind a hatékonyabb tanulást és oktatást célozzák meg. Sok hagyományos osztályteremben a jelenleg alkalmazott oktatási metodika fizikai és társadalmi korlátokat emelnek a diákok és tanárok közé. A termek az egyirányú oktatási módszert alkalmazzák, ahol a szűk sorokban elhelyezett padok és székek akadályozzák a mozgást és az érintkezést. A tanárokat az íróasztalukhoz kötik, és nem adnak lehetőséget a diákokkal történő kapcsolatra. A diákoknak a klasszikus padokban ülve nehéz mozogni, így kénytelenek kihajolni helyükről, hogy lássák a tanárt, diáktársaikat vagy az éppen kifüggesztett segédanyagot.

A Steelcase Design Studio az IDEO-val dolgozott együtt a node szék megtervezésében. A cél egy olyan termék megalkotása volt, amely gyors és zavartalan átmenetet biztosít a többfajta oktatási módszer között:

  • A forgószéken a diákok könnyen elfordulhatnak, és minden megosztott információt láthatnak
  • A nyitott héjú kagylóülésnek köszönhetően kényelmesen ülhetnek többféle pozícióban
  • A görgős láb lehetővé teszi, hogy az óra megszakítása nélkül váltsanak csapatmunkáról hagyományos, előadásszerű tanítási órára
  • A nem használt eszközök számára a ‘node’ székre olyan talpazatot és karfát terveztek, amelyen a diákok tárolhatják hátizsákjukat és személyes holmijukat, így szabadon marad a sorok közötti hely és veszélytelenebb lesz a mozgás
  • Csoportos használat esetén könnyen integrálható a többi szék közé, így a csoport dinamikát nem töri meg

Galéria