Környezettudatosság

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára”
Szent-Györgyi Albert

Környezettudatosság a BLUE-nál

Partnereink megválasztásánál fontos szempont, hogy környezetvédelmi elvárásoknak is megfeleljenek. Fontosnak tartjuk a környezetbarát csomagolást, melyet szelektíven lehet gyűjteni és elszállítani. A szerelések során keletkezett hulladékot szelektíven kezeljük és egy erre szakosodott céggel szállíttatjuk el. Az elszállított hulladék egy része újrahasznosításra kerül, melyet dokumentumokkal igazolnak felénk. Irodánkban a konyhai hulladékot és a papír hulladékot külön gyűjtjük, és ha tehetjük, a műanyag palackokat és a tejes dobozokat jótékony célra felajánljuk (gyűjtő akciók iskolákban, óvodákban).

Környezettudatosság a Steelcase-nél

Partnerünk a Steelcase évek óta nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelemre. 2007-ben nyilvános elkötelezettséget vállalt, hogy 2012-re 25%-kal csökkenti tevékenységének környezetre gyakorolt káros hatását.

A környezetvédelmi szempontok 3 fő stratégiai területen érvényesülnek:

Alapanyagok összetétele: a felhasznált alapanyagok kémiai összetételét vizsgálva a gyár törekszik arra, hogy termelési folyamataiból és termékeiből kiiktassa a potenciálisan veszélyes anyagokat. Csökkentette a termékek alkatrészeinek számát, meggyorsítva az összeszerelést és lecsökkentve a termékek szállítási méretét. A csomagolás során zsugorodó anyagokat használ, redukálva a CO2 kibocsátást és a keletkező hulladék mennyiségét. A fa alapanyag felhasználásánál esőerdőből származó fát nem alkalmaz, a faanyagot a gyár által létesített saját erdők biztosítják

Életciklus vizsgálat (Life Cycle Assessment): ennek a módszernek köszönhetően mérhetővé tehető az egyes termékek környezetre gyakorolt hatása. Az eredményeket a gyár környezetvédelmi terméknyilatkozatban (EPD) teszi közzé, segítve ezzel az ügyfeleket a felelősségteljes döntés meghozatalában. 2000-ben a Steelcase volt az iparágon belül az első cég, amely termékei tervezése során szisztematikus életciklus szemléletet alkalmazott. Jelenleg az „Életciklus Vizsgálat” az alábbiakat méri:

  • a termékek gyártása során felhasznált energiát és erőforrásokat
  • a levegőbe, vízbe és talajba jutott káros anyag kibocsátás hatását.

Újrafelhasználás és újrahasznosítás: biztosítja a felhasznált anyagok újrahasznosíthatóságát és újrahasznosító csatornákat fejlesztett ki a termékek számára, megfelelő feltételeket teremtve egy 2. életciklushoz.