Hírek

Az irodatér holisztikus megközelítése. Hogyan segíthet a fizikai környezet?

A Rugalmas Munkahely koncepciója a terek egy olyan ökoszisztémája, mely időről időre alkalmazkodik és fejlődik, optimalizálja az ingatlan kihasználtságát, miközben elősegíti a magasabb szintű munkavállalói elkötelezettséget. Az eredmény egy elkötelezettebb és hatékonyabb munkaerő, mely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy reagáljon a változó üzleti feltételekre.

A Steelcase folyamatos kutatásainak köszönhetően feltárt két olyan kulcsfontosságú tervezési alapelvet, melyek segítenek a szervezetek számára olyan rugalmas és költséghatékony terek kialakításában, melyek támogatják a munkavállalói elkötelezettség kialakulását. Ezek pedig:

1. térkialakítás a fizikai, kognitív és érzelmi jólét érdekében és

2. a terek ökoszisztémájának létrehozása.

 

Térkialakítás a fizikai, kognitív és érzelmi jólét érdekében

A munkavállalói elkötelezettség támogatásához úgy kell kialakítani a munkateret, hogy az támogassa a munkavállalók jólétét. A Steelcase tanulmánya feltárta a munkavállalói jólét különböző dimenzióit, az emberek a fizikai, kognitív és érzelmi szükségleteit. A wellbeing ezen specifikus elemei szerves részét képzik a munkavállalók munkahellyel való elégedettségének és elkötelezettségének.

Ha a szervezetek megértik ezt a fajta a kapcsolatot a munkavállalói jólét és az elkötelezettség között, az egy olyan vezérelvként tud működni a tértervezés és kialakítás folyamán, mely a későbbiekben meglehetősen hozzájárul az elkötelezettség növeléséhez.

Fizikális:
Légy egészségesebb!

Fontos, hogy a munkatér támogassa a munkavállalók mozgását egész nap és ösztönözze őket az egészséges testtartásra, hogy komfortosan érezzék magukat és energikusak maradjanak.

Kognitív:
Gondolkodj jobban!

A munkatérnek biztosítania kell a fókuszmunkára és feltöltődésre alkalmas tereket, ahol az egyéneknek és a csoportoknak lehetőségük van tisztán és koncentráltan gondolkodni, problémákat megoldani és új ötleteket generálni.

Emocionális:
Érezd magad jobban!

Támogatni kell a szociális jellegét a munkavégzésnek az olyan terek létrehozásával, melyek megalapozzák a valahová tartozás érzését, és elősegítik az emberek és szervezeti egységek közötti kapcsolatok kialakulását.

 

Terek ökoszisztémájának létrehozása

Az embereknek a munkahelyükön egyszerre kell fókuszálniuk, kollaborálniuk, feltöltődniük, szocializálódniuk és fejleszteniük magukat. Nincs egy olyan típusú tér sem, amely egyszerre támogatná hatékonyan az egyének és csoportok különböző igényeit. Úgy kell tervezni a munkateret, mint összekapcsolt zónák ökoszisztémáját, mely olyan célállomásokat foglal magában, ahol az embereknek lehetőségük van befolyásolni azt, hogy hol és hogyan dolgoznak.

A terek ökoszisztémája lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy még rugalmasabban tudjanak reagálni a változásokra. Ez a megközelítés az ingatlanok kihasználtságát még hatékonyabbá teszi, valamint lehetőséget teremet arra, hogy kipróbáljanak különböző típusú tereket a munkatér folyamatos fejlődésének érdekében.

Testtartás:
Mozgás + Változatosság

A munkatérnek ösztönöznie kell a munkavállalót a rendszeres mozgásra a nap folyamán. Lehetőséget kell biztosítani az ülő- valamint az állómunkára is.

Jelenlét:
Digitális + Analóg
Fizikai + Virtuális

A munkatérnek lehetőséget kell teremtenie a csapatok közötti minőségi interakciókra akkor is, ha egy helyen és akkor is, ha külön kontinensen vagy időzónában dolgoznak, mind digitális és mind pedig analóg módon.

Elvonulás:
Fókuszálás + Feltöltődés

A munkakörnyezetnek biztosítania kell olyan helyeket, melyek különböző módon kínálnak elvonulási lehetőséget nyitott és zár terekben egyaránt. Az elvonulás lehetősége fontos minden munkavállaló számára és létfontosságú eleme mind a fókuszálásnak mind pedig a feltöltődésnek, melyek megléte nélkülözhetetlen a munkavállalói elkötelezettséghez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük